--- Valkhof Festival ---

32 nieuwe namen! Is het al zomer?

We tellen af naar de zomer. Valkhof Festival heeft 32 nieuwe namen toegevoegd aan de zinderende line-up!    

 
Nieuw bevestigd:

Banabila - The Biarritz Boys - de Big Singles - Black Bottle Riot - Bufiman - Che Sudaka - Cymbaline - Drive Like Maria - Guus Christian - Go Short filmvertoning - Jordi Repkes - Juneville - Klangstof - Maarten W & Lego Blockhead - Madagaskar - Mancuso's Discollege - Massimiliano Pagliara - Nairobi Golf Kid - Reza Athar - Ruben Schaap - Storksky - Thaïti - Zitakula

Brotherhood: Donnie, Styn, Brotherhood Squad, Joenis, Sadclaw, Wivvamilie

Waaghals presents: Peer & Co, Daan & Luuk, Johnny Smoke + Jan-X

 

Banabila
Michel Banabila is een geluidskunstenaar, componist en producer. Sinds 1983 brengt hij muziek uit voor films, documentaires, theater performances en dansvoorstellingen. Door de jaren heen heeft hij met vele artiesten samengewerkt, waaronder Scanner, Machinefabriek en Eric Vloeimans.

The Biarritz Boys
The Biarritz Boys zijn hip, slick, ultra-violent and super sexy. De allerbeste surfband uit Nijmegen.

de Big Singles
Goede tradities moet je in stand houden. Vaste prik hoogtepunt ieder jaar in De Tuin: de Big Singles! Zoals de naam al doet vermoeden draait dit illustere DJ duo alleen maar singles: van vergeten klassiekers tot goede foute platen en alles daar tussenin. Deze twee mooie mannen krijgen De Tuin gegarandeerd los.

Black Bottle Riot
Indigo Blues is de titel van het derde album van Nijmeegse bluesrockers Black Bottle Riot en dit plaatje barst uit elkaar van de bezieling. De gitaren huilen harder dan voorheen, de band is een hechter collectief dan ooit en de muziek grijpt je daardoor nog meer naar de keel. Black Bottle Riot heeft nog nooit zo indringend geklonken als nu.

Bufiman
Jan Schulte a.k.a. Bufiman brengt zijn avant garde elektronische- en minder elektronische muziek uit op invloedrijke labels als Versatile Records en Themes For Great Cities. In zijn thuisstad Düsseldorf is hij resident bij Salon Des Amateurs, een van de toonaangevende clubs in Europa waar muziek nog gebracht wordt zoals het bedoeld is. Bufiman staat in zowel zijn DJ-sets en aliassen bekend om zijn veelzijdigheid; Wolf Müller, Jan Schulte en Bufiman zijn de drie meest actuele van zijn zes gedaantes. In al zijn verschijningen heeft de beste man één terugkerende liefde: drums. Een quote welke zijn stijl pakkend omschrijft:

Che Sudaka
Che Sudaka bestaat uit Argentijnse en Colombiaanse muzikanten die elkaar hebben gevonden in de oude binnenstad van Barcelona, een ontmoetingsplaats voor straatmuzikanten uit alle hoeken van de wereld en de bron van inspiratie voor een fusie van verschillende stijlen. Ska, dub, rock, punk, mestizo worden in de blender gegoten en geserveerd als een overheerlijke zomerse cocktail.

Cymbaline
Cymbaline is een Nijmeegse neo-psychedelische band met surf-invloeden die (ex-)leden van Solid Sun, Whitewood en Galleons in de gelederen heeft. Een gedeelde liefde voor oude 60’s-70’s psychedelische (beat)muziek en meer moderne psychedelica als Allah-las, Tame Impala, Foxygen en Jacco Gardner zorgde voor een rijke inspiratiebron.

Drive Like Maria
Drive Like Maria maakte in 2009 een vlammende start met hun debuutalbum ‘Elmwood’, waarvan de eerste single ‘I’m on a Train’ meteen ook de radio op denderde. In de jaren daarna imponeerde de band onder meer op Lowlands, SXSW en Zwarte Cross en deden ze supports voor ZZ Top en AC/DC. Na twee albums en een tijdje rust rondom de band zijn is de drie koppige band opnieuw de studio ingedoken, bijgestaan door diverse bevriende artiesten. Zo nam Jop van Summeren (De Staat) voor enkele nummers de bas in handen en is de stem van zangeres Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers) op een aantal tracks te horen. Het album kwam being 2016 uit en klinkt als een fris maar vertrouwd Drive Like Maria: goudeerlijke rock die het podium afdendert, in beste traditie van bands zoals o.a. Triggerfinger, Queens Of The Stone Age.

Guus Christian
Mancuso oprichter Guus Christian omlijst zijn Discollege zelf met zijn eclectische platenkeuze. Van afro naar disco en via hawai naar jazz en boogie. Guus deelt zijn platenkennis graag met jullie. Vibes boven hypes!

Go Short filmvertoning
Go Short is hét kortefilmfestival van Nederland en staat garant voor de allerbeste shorts uit heel Europa! Van korte speelfilm tot documentaire en van animatie tot kunstfilms, het komt allemaal voorbij. Naast het jaarlijkse filmfestival in april verzorgt Go Short  filmprogrammering voor bioscopen, festivals en evenementen. Laat je verrassen door bijzondere films van vaak jong, nog onontdekt talent!

Jordi Repkes
Jordi Repkes is al vanaf z’n 5e onafscheidelijk van zijn gitaar en het maken van muziek. Hij staat bekend om z’n melodische en virtuoze gitaarspel, waarmee hij tevens de finale wist te bereiken van de ‘Sena Guitar Awards’. Op het Conservatorium van Amsterdam kwam hij erachter dat het schrijven van eigen songs een nieuwe dimensie geeft aan zijn leven als muzikant. Op zijn eerste album brengt Jordi zijn verhalen en ideeën, die recht uit zijn hart komen, gecombineerd met prachtig en gevarieerd gitaarwerk. Zijn muziek valt het best te omschrijven als Americana-Pop. Bekende invloeden zijn Ryan Adams, Dire Straits en Pink Floyd. Zijn album ‘Times Like These’ kwam dit voorjaar uit en werd gereleased voor een vol Merleyn.

Juneville
Juneville smelt ritme, klank en woorden samen tot dromerige nummers, gedragen door een authentieke stem. De tijdgeest voorbij toont de band zich schatplichtig aan het werk van Britse crooners als Nick Lowe en Richard Hawley, en maakt ze omtrekkende bewegingen langs de Americana van Wilco en Ryan Adams. Juneville is een veelbelovende nieuwe band uit Nijmegen, met een geheel eigen geluid; een band die ontploft van ambitie en zich weinig gelegen laat aan trends of regiogrenzen.

Klangstof
Klangstof begon als project van Koen van de Wardt, bassist van Moss. Inmiddels is dit project uitgegroeid tot een volwaardige band. Klangstof maakt een soort ambient pop doorspekt met donkere en melancholische geluiden, dikke synths, dansbare beats en dromerige gitaarpartijen. De heren zijn momenteel bezig om de laatste hand te leggen aan hun debuutalbum welke dit najaar zal verschijnen.

Maarten W & Lego Blockhead
Maarten W is de ongekroonde koning van de indie. De Indie Disco in Merleyn is al jaren lang hét feest voor eenieder die z'n dansvloervitamines wel met een alternatief smaakje prefereert. Maar zijn goede naam stijgt boven de stadsgrenzen uit, bewijzen zijn optredens op Best Kept Secret en Incubate. De nieuwste hippe platen worden afgewisseld met het beste dat de muziekgeschiedenis te bieden heeft: de dansbaarste stoner met de lekkerste electro, de vuigste psych-garagerock met stuiterende post-punk, en natuurlijk ook veel indie! Daar kunnen we lang over praten, maar beter kom je dansen! Vanavond neemt Maarten W collega liefhebber Lego Blockhead mee.

Madagaskar
Madagaskar is het indiepop collectief rond singer/songwriter Miriam Moczko met Matthijs Barnhoorn (Sue the Night), Kai Liebrand (Projekt Rakija), Leon Schmitz (Ed Struilaart), Tim Coehoorn (Nausica) en Remco van Zandvoort (Tommy Ebben). Na een aantal jaren solo touren door o.a. Australië, Nederland, Duitsland en België nam Moczko in 2013 een plaat op met producer Martijn Groeneveld. Voor de release show zocht zij een band bij elkaar. Met deze formatie heeft zij het afgelopen jaar onder andere Eurosonic & Oranjepop aangedaan. De melancholie in Moczko's stem die doet denken aan Cat Power en Sharon van Etten wordt gedragen door analoge soundscapes die opvoeren tot energiegeladen electrorock.  Het klinkt alsof Portishead en Bon Iver samen Nine Inch Nails covers spelen maar dan helemaal anders...

Mancuso's Discollege
Met het DisCollege schijnt Guus van Bentum (als dj bekend als Guus Christian) een wetenschappelijk licht over zaken die met (electronische) dansmuziek te maken hebben. Eerder werden thema's behandeld als 'Wat is het verschil tussen vinyl en MP3?' en 'Waarom dansen we zo graag op een discobeat?' Dit keer kijken we naar de vraag: 'Hoe werkt een synthesizer eigenlijk?' Hoe kun je uit een serie elektronische circuits zoveel verschillende geluiden halen en hoe hebben synthesizers zich ontwikkeld in de loop van de tijd? Met veel historische voorbeelden, gastsprekers en live demonstraties maakt het DisCollege de techniek achter hedendaagse elektronische muziek tastbaar en begrijpelijk voor een breed publiek.

Massimiliano Pagliara
De in Italië geboren Massimiliano Pagliara heeft inmiddels zijn thuisbasis in Berlijn gevonden, waarna hij zich heeft aangesloten bij Ostgut Ton. Dit heeft hem een residentschap in de fenomenale Panorama Bar opgeleverd. Zijn disco-gekleurde house producties verschijnen op labels als Live At Robert Johnson en Rush Hour en zijn de laatste jaren bijzonder goed ontvangen.

Nairobi Golf Kid
Atmosferische melodieën, hypnotiserende ritmes en opzwellende soundscapes zijn vaste waarden in de muziek van de indie rockers achter Nairobi Golf Kid. Het viertal vrienden uit Enschede-via-Utrecht experimenteert al enkele jaren met elementen uit psychedelische rock, new wave, post-punk en Afrikaanse muziekgenres zoals soukous, highlife en jùjú. Dit heeft inmiddels tot een heel eigen en herkenbare sound geleid. Soms houden de heren van dansen, maar niet te vaak, want dan wordt hun bassist boos.

Reza Athar
Nijmegenaar Reza Athar heeft een kenmerkende sound ontwikkeld waarmee hij de wereld aan het veroveren is. Ons hart heeft hij gewonnen toen hij eerder bij COUTURE stond en de Brebl plat speelde. Inmiddels schittert zijn naam op de line-up van festivals als DGTL en clubs als Salon Zur Wilden Renate. Daarnaast is Reza actief als programmeur van De Marktkantine en organiseert hij zijn eigen Horizon avonden in Amsterdam, wat  hij op een erg uitdagende en gewaardeerde manier doet.

Ruben Schaap
Ruben Schaap is een singer-songwriter uit Nijmegen/Ede. Na in 2015 mee te hebben gedaan met de Popronde volgde er de release van de 'Autumn in Purple EP', die lovend ontvangen werd. Dit voorjaar maakte Ruben fufore door het ver te schoppen in GIELs talentenjacht, waar hij opviel door zijn mooie, eerlijke songs en zijn krachtige stem. Vandaag treedt Ruben Schaap op met zijn band.

Storksky
De naam Storksky gonst door het muzieklandschap. Het nieuwe project van zanger/gitarist Michiel Claessen stootte als grote onbekende door naar de Popronde en heeft een indrukwekkende tourlijst. Eerste single 'Saboteur' laat horen dat de hype niet voor niets is. Catchy refreinen, dreigende riffs en de indringende falsetto van Michiel maken het een ijzersterke debuutsong. De eerste EP werd opgenomen en geproduceerd in de Galloway Recording studio met behulp van maar liefst zes drummers, waaronder Mario Goossens (Triggerfinger) en Tim van Delft (De Staat). Live maakt Roy Moonen (oa The Mad Trist) Storksky tot een krachtig rockduo in de lijn van Royal Blood of DFA.

Thaïti
Thaïti is een dansbare indiepop-formatie met invloeden uit de R&B, 80's disco en tropische worldbeat. Bewapend met percussie, synths, vibey vocals en een gezonde liefde voor zweterige grooves streeft zij ernaar elk podium om te toveren tot een gran fiesta! De body bouncing, ass shaking en de songs over de gouden jeugd komen straight outta het centrum van Nijmegen.

Zitakula
Stilstaan is geen optie bij Zitakula. De achtkoppige formatie uit Amsterdam haalt haar inspiratie uit de werken van afrobeat grootheden als Fela Kuti en Ebo Taylor, maar geeft daar een moderne twist aan. Gegarandeerd dat Zitakula de temperatuur op het Valkhof een aantal graden zal doen stijgen.

Brotherhood:
Donnie
Rapper Donnie: de mannelijke Anna Drijver maar ook de nieuwe ster uit de keuken van Bas Bron - producer van De Jeugd van Tegenwoordig. Bron heeft nooit eerder voor een andere rapper of rapformatie nummers geproduceerd, maar maakte voor Donnie een uitzondering. Het geluid van Bron sluit naadloos aan op het intrigerende muzikale universum van Donnie, de leipste van het plein.

Styn
Styn pakte zijn eerste straaltjes shine als dubstepproducer en tourde als Monsters-crewmember al de hele wereld over. Naast dubstep bleef hij op de achtergrond als een geöliede machine beats maken, van jazzy hiphop tot de goorste trapklappers. Anno 2016 maakt Styn naam in de Nederlandse hiphopgame als producer voor o.a. Bokoesam en flext hij er zelf ook nog op los als 1/2 van GVZ. Wij kennen niemand die zóveel hoge kwaliteit producties eruit knalt als deze man en daarom verdient Styn zeker een plekkie op de line-up van Brotherhood op het Valkhof. Skrrrrrt!

Brotherhood Squad
Wie kun je beter vragen om de avond af te sluiten dan de residents zelf? Na Merleyn op z'n kop te hebben gezet rond Yung Internet, de hele SMIB en Veldentaal gang weten ze als geen ander het veld kapot te krijgen. b2b2b2b madness

Joenis
Joenis is jong, maar al een veteraan. Als Night Shift resident, maar ook ver daarbuiten staat hij bekend om zijn bass heavy hiphop met uitstapjes naar footwork en trap.

Sadclaw
Na jarenlang dubstep en drum & bass pompen onder de naam Trollface gooide 'onze' Jeroen het een paar maanden terug over een andere boeg en zo kan hij eindelijk zijn grote liefde voor hiphop ook als artiest uiten onder zijn alias Sadcaw. Met duistere producties en een originele selectie aan tunes zet hij sindsdien iedere zaal in vuur en vlam. SQUAD SHIT!

Wivvamilie
Wivvamilie is dé Arnhemse hiphop formatie. Lenny Gotu, Niffo Niffo en Asa zorgen met zijn drieën voor een frisse sound die je nog niet eerder hebt gehoord. Hun eerste officiële release HOTBOX kwam dit voorjaar uit en staat vol bangers.

Waaghals presents:
Peer & Co
De hele week vind je in De Tuin de winkel van De Waaghals: de platenzaak die beroemd is in Nijmegen en vér daarbuiten om hun uitmuntende selectie én de smaak van de mannen achter de balie. Op het Valkhof Festival komen deze mannen achter de balie vandaan en leggen zelf hun favoriete platen op. Waaghals-icoon Peer neemt vanavond aantal van zijn muzikale companen mee om een avond lang hun beste platen door De Tuin te laten schallen.=

Daan & Luuk
De hele week vind je in De Tuin de winkel van De Waaghals: de platenzaak die beroemd is in Nijmegen en vér daarbuiten om hun uitmuntende selectie én de smaak van de mannen achter de balie. Op het Valkhof Festival komen deze mannen achter de balie vandaan en leggen zelf hun favoriete platen op. Vanavond dynamisch duo Daan & Luuk, die met hun eclectische smaak alles van afro, dub en psychedelica draaien, waar het ook nog eens uitstekend op dansen is.

Johnny Smoke + Jan-X
De hele week vind je in De Tuin de winkel van De Waaghals: de platenzaak die beroemd is in Nijmegen en vér daarbuiten om hun uitmuntende selectie én de smaak van de mannen achter de balie. Op het Valkhof Festival komen deze mannen achter de balie vandaan en leggen zelf hun favoriete platen op. Johnny Smoke neemt vandaag Jan-X mee. Samen bleken ze op Shindig! elkaar al fantastisch aan te vullen en de dansvloer goed op z'n kop te kunnen zetten.