9 maart 2020

De Britse eilanden staan in de fik. Al een tijdje eigenlijk, met dank aan Brexit en het conservatieve regime van beroepsclown Boris Johnson. De politieke misère heeft van het Verenigd Koninkrijk een vruchtbare bodem gemaakt voor gitaarbands die de barricades maar wat graag beklimmen. Waar Sports Team kiest voor een vreugdevol verzet, steken deze acts juist hun woede, angst en strijdvaardigheid niet onder stoelen of banken. Maak kennis met de meest begeesterde punk- en post-punkbands van Valkhof 2020.

Dry Cleaning
Dry Cleaning is een van de voornaamste nieuwe voorvechters van de post-punk. De Londense band kwam tot stand toen drie vrienden uit hardere rockbands samen een nieuw collectief vormden en stuitten op de engelachtige zangeres Flo Shaw. Hoewel, zangeres… Shaw hield zich vooral bezig met beeldende kunst en had nog nooit op het podium gestaan. Nog altijd zingt ze niet, maar leest ze haar vervreemde teksten voor, in stilstand terwijl de gejaagde riffs haar om de oren vliegen. Shaw laat zich inspireren door haar eigen dagboeken, maar ook door dichters als William Burroughs. Prijsnummer tot nu toe is het verslavende ‘Magic of Meghan’, Shaws stream of consciousness-achtige reflectie op het huwelijk van Prince Harry en Meghan Markle. It’s okay! En zo veel meer dan dat.



Sinead O’Brien
De mysterieuze Sinead O’Brien weet zich met speels gemak van al haar tijdgenoten te onderscheiden. De jonge Ierse zangeres combineert haar muziek namelijk met eigenzinnige dichtkunst. Ze laat zich daarin niet alleen inspireren door haar huidige woonplaats Londen, maar ook door geboorteplaats Limerick, naar eigen zeggen “een grijzige, industriële plaats met een poëtisch randje.” O’Brien neemt graag een voorbeeld aan schrijvers als W.B. Yeats, T.S. Eliot en William Burroughs, maar past het best bij artiesten die zich op het snijvlak van muziek en poëzie bevinden. Mark E. Smith, Patti Smith en John Cooper Clarke, om er een paar te noemen. O’Brien deelde al eens het podium met die laatste, stond op Eurosonic Noorderslag en bracht single ‘Taking On Time’ uit via Speedy Wunderground, anno 2020 een van de meest toonaangevende labels van Groot-Brittannië.



PVA
De dagen dat rock en dance twee gescheiden werelden waren liggen ver achter ons. Anno 2020 laten producers zich maar wat graag inspireren door punkers, en weten rockbands drumcomputers en synthesizers met speels gemak te vinden. Neem nou PVA, een drietal dat tot voor kort nog geen muziek online had staan, maar dat met zijn euforische liveshows al een gigantische reputatie op had gebouwd. Inmiddels is single ‘Divine Intervention’ uit, op het toonaangevende label Speedy Wunderground (black midi, Squid, Black Country, New Road) welteverstaan. Op die track combineert PVA puntige gitaarlijnen met swingende bassen en ritmes die zo strak zijn dat ze inderdaad alleen uit een computer hadden kunnen komen. Tijdens Valkhof Festival speelt de revelatie voor het eerst in Nederland.



Famous
Natuurlijk heeft de Britse post-punk met The Fall, Joy Division en Wire een rijke geschiedenis. Maar ook anno nu schieten avontuurlijke gitaarbands als paddestoelen uit de grond in de underground van Londen en omstreken. Famous is er een van de meest opwindende voorbeelden van: de mysterieuze groep deinst er niet voor terug zijn verbeten punk uit te huwelijken aan euforische elektronica en gewoon maar te zijn wat er vervolgens gebeurt. Als voorprogramma van black midi en Black Country, New Road – vorig jaar nog op Valkhof – bouwde Famous in een mum van tijd een livereputatie op die ze nu richting Nijmegen vooruit is gesneld.



The Goa Express
Sommige muzikanten worden vrienden door lief en leed te delen in de bandbus, door wekenlang opeengepropt over schijnbaar oneindige snelwegen te rijden en te fantaseren over een grote doorbraak die misschien wel nooit komt. Andere muzikanten zijn al vrienden – correctie: broeders! – voor ze überhaupt een band beginnen. The Goa Express valt in die laatste categorie. Ergens hoor je het terug in hun sound; een fuzzy geluidsmuur waarin allerlei verschillende inspiratiebronnen verwerkt zijn, van psychedelica tot rock-’n-roll en post-punk. Niet dat The Goa Express alleen voorziet in rozengeur en maneschijn, hoor. De band maakte zijn loeistrakke debuutsingle ‘The Day’ in samenwerking met Nathan Saoudi, het enfant terrible van Fat White Family, en bezingt in die track het leed van jong zijn en oud worden. Maar bovendien gaat het nummer over sociale media, de industrie en vriendschappen die geen vriendschappen zijn. Gelukkig hebben de heren elkaar nog.



Heavy Lungs
“YADI YADI YADI YADI EY EY EY EY DANNY NEDELKOOO!” En jij maar denken dat de hoofdpersoon uit het punkanthem van IDLES een fictief personage was. Nee hoor, Danny Nedelko is net zo echt als jij en ik. Hij emigreerde vanuit Oekraïne naar de Britste stad Bristol en sloot er een innige vriendschap met Joe Talbot, zanger van IDLES. Bovendien stichtte Nedelko er zijn eigen punkband, Heavy Lungs. Die formatie heeft qua sound wel wat weg van IDLES: Heavy Lungs is hard en recht voor zijn raap, een band die zich graag boos maakt en op de barricades klimt. Prijsnummer tot nu toe is ‘Blood Brother’, Nedelko’s ode aan Talbot. Misschien groeit het op Valkhof wel uit tot net zo’n publieksfavoriet als ‘Danny Nedelko’ twee jaar geleden.

Valkhof Festival 2020 vindt van 18 t/m 24 juli plaats in het Nijmeegse Valkhofpark en is gratis toegankelijk. Check alle bevestigde namen hier. Beluister hieronder nog eens alle Britse post-punkbands van het programma in één playlist.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte